Wat verdient een Barista

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Inleiding

Als barista ben je een getrainde koffiespecialist die verantwoordelijk is voor het maken van perfecte koffiecreaties voor klanten. Maar wat verdient een barista eigenlijk? In dit artikel duiken we in de salarissen en andere vormen van beloning voor barista’s.

Salaris van een barista

Het gemiddelde salaris van een barista in Nederland ligt rond de €1800 bruto per maand, op basis van een fulltime dienstverband. Dit kan variëren afhankelijk van ervaring, locatie en werkgever. Sommige barista’s werken op basis van uurloon, en dit ligt meestal tussen de €9-€12 per uur.

Verschillen tussen ketens en onafhankelijke koffiezaken

Barista’s die in grote koffieketens werken, zoals Starbucks of CoffeeCompany, kunnen over het algemeen rekenen op een standaard salaris met secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals bonussen en fooienpool. Bij onafhankelijke koffiezaken kan het salaris meer variëren, maar barista’s hebben vaak meer inspraak en creatieve vrijheid in hun werk.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast het basis salaris, kunnen barista’s in sommige gevallen extra’s verdienen, zoals bonussen, fooien en gratis maaltijden of koffie. De fooien kunnen een aanzienlijk deel van het inkomen uitmaken, vooral bij druk bezochte koffiezaken in steden. Daarnaast bieden sommige werkgevers trainingen aan en de mogelijkheid om te groeien binnen het bedrijf.

Vergoedingen voor extra taken

Sommige barista’s worden ook gevraagd om extra taken uit te voeren, zoals het bijhouden van de voorraad, schoonmaken van de apparatuur en het ontwikkelen van nieuwe koffierecepten. Voor deze extra verantwoordelijkheden kunnen ze een vergoeding of promotie verwachten.

Vergelijking met andere horecafuncties

In vergelijking met andere horecamedewerkers, zoals serveersters en keukenpersoneel, verdienen barista’s over het algemeen iets meer vanwege hun gespecialiseerde vaardigheden. Een ervaren barista met een goede reputatie kan zelfs een hoger salaris onderhandelen dan het gemiddelde.

Verschillen per regio

Het salaris van een barista kan ook sterk variëren per regio. In stedelijke gebieden, waar de kosten van levensonderhoud hoger zijn, ligt het salaris vaak hoger dan in landelijke gebieden. In sommige gevallen bieden horecaondernemers woonruimte aan als onderdeel van het salarispakket.

Toekomstperspectief

Met de groeiende populariteit van koffiehuizen en de groeiende vraag naar hoogwaardige koffie, is het toekomstperspectief voor barista’s redelijk positief. Er zijn ook steeds meer mogelijkheden om als zelfstandige barista te werken, zoals het organiseren van koffiecatering op evenementen of het bieden van workshops.

Doorgroeimogelijkheden

Barista’s die hun vaardigheden willen uitbreiden, kunnen doorgroeien naar leidinggevende functies, zoals koffiemanager of bedrijfsleider. Dit kan gepaard gaan met een aanzienlijke toename van salaris en verantwoordelijkheden.

Conclusie

Hoewel het salaris van een barista gemiddeld genomen niet extreem hoog is, zijn er voldoende mogelijkheden om extra te verdienen door fooien, bonussen en promotie. Bovendien biedt het groeiende aantal koffiezaken en koffie-evenementen veel kansen voor barista’s om hun carrière verder te ontwikkelen.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie